A A A

Adres:
Markt 55
5554 CA Valkenswaard
T 040 - 2017574

Facebook Parochie Willibrord

Nieuws


Nieuws

Requiem voor Jheronimus Bosch in de Sint-Janskathedraal


Rond Allerzielen wordt Jheronimus Bosch herdacht met een concert in de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch.

 

Verdoemd of gered. Donker mysterie over dood of zegenrijk visioen van eeuwigheid. De zevende editie van Bosch Requiem is memorabel omdat Jheronimus Bosch 500 en het Koninklijk Concertgebouworkest gezamenlijk componist Detlev Glanert opdracht hebben gegeven tot het componeren van een dodenmis voor solisten, koor en orkest.

Kaarten kunt u bestellen op de website van Theater aan de Parade.

Koninklijk Concertgebouworkest

Glanerts doel is het demonische karakter van de schilderijen van Bosch met tekstuele evenknieën in muziek om te zetten. Een streven dat direct verwijst naar de theologie uit de Middeleeuwen. Glanert kiest voor een combinatie van de klassieke requiemteksten en delen uit de handschriftenverzameling “Carmina Burana”. Dragers van de teksten worden enerzijds een groot gemengd koor, zangsolisten en groot orkest, en anderzijds een orgel en een klein ‘Fernchor’. Elk Requiem-deel wordt vergezeld door een gedicht over de Zeven Hoofdzonden waarbij tekst en orkestgroepen elkaar telkens afwisselen en becommentariëren. De spreekstem roept Jheronimus Bosch in de laatste seconden van zijn leven aan. Hij verschijnt voor de Rechter en wordt aangeklaagd – ook voor zijn schilderwerken.

Bosch Requiem wordt uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor en solisten onder leiding van Markus Stenz. Frans Timmermans schrijft een essay dat ook door hem zal worden voorgedragen.

PROGRAMMA

Frans Timmermans

Essay

DETLEV GLANERT (*1960)

Requiem voor Jherominus Bosch (wereldpremière) voor solisten, koor en orkest

Koninklijk Concertgebouworkest
Markus Stenz dirigent

Aga Mikolaj sopraan

Ursula Hesse von den Steinen alt

Gerhard Siegel tenor

Christof Fischesser bas

David Wilson-Johnson spreekstem

Groot Omroepkoor

 

Voorafgaand aan Bosch Requiem 2016 wordt het werk Souling voor Carillon van componist Anthony Fiumara gespeeld op het orgel door beiaardier Joost van Balkom.

Er is géén pauze. Het concert is circa 21.00 uur afgelopen. Er worden opnamen gemaakt ten behoeve van een dvd-uitgave en uitzending voor televisie. Het programma wordt herhaald op zaterdag 5 november in de NTR ZaterdagMatinee in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Kaartverkoop via website Theater aan de Parade

Prijzen: 50 euro (1e rang), 35 euro (2de rang), 20 euro (3de rang), 15 euro (CJP)

Let op: de derderangs kaarten hebben een beperkt zicht op het podium. Wel is het overal goed te volgen via beeldschermen.

 

Laatste nieuws

Rond Allerzielen wordt Jheronimus Bosch herdacht met een concert in de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch.

 

Vanaf donderdagavond 8 september gaan de bijeenkomsten van de CAFE cursus weer van start. Locatie: Parochiecentum in Valkenswaard naast de Nicolaaskerk.

Alle bijeenkomsten zijn los van elkaar te volgen!

Op zondagavond 3 april jl. is oud-pastoor Willy Schaar in het MMC te Veldhoven overleden.

Hij is 78 jaar geworden.

Paus Franciscus heeft het Heilig Jaar geopend. In een speciale mis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad sprak hij de gelovigen toe. De paus riep hen op "angst en vrees opzij te zetten". 

 

Activiteiten

Komende gebeurtenissen