A A A

Adres:
Markt 55
5554 CA Valkenswaard
T 040 - 2017574

Facebook Parochie Willibrord

Nieuws


Nieuws

Nieuwe bisschop van Den Bosch: Gerard de Korte


 

Hij heeft zijn preek al klaar. Zaterdag wordt Gerard de Korte geïnstalleerd als bisschop van het bisdom Den Bosch. Het wordt een plechtige viering waarin hij officieel de bisschopszetel inneemt.

"Op het moment dat ik ga zitten, ben ik de bisschop", zei De Korte woensdag in het Omroep Brabant-programma Onder Ons. "Ik kijk er naar uit, maar het is ook best spannend”.

Overwinnen van verdeeldheid

De preek heeft hij al wel goed in zijn hoofd. Het is volgens de nieuwe bisschop een soort mission statement. Al te veel wil hij er nog niet over kwijt, maar het zal in ieder geval gaan over het overwinnen van verdeeldheid en het nemen van verantwoordelijkheid.

De Korte heeft van zijn voorganger Hurkmans gehoord over de verdeeldheid in het Bossche bisdom. Er zijn zelfs parochies die zijn afgescheiden en voor zichzelf zijn begonnen. Dat is een verlies, vindt de Korte. "We hebben geen tijd om verdeeld te zijn. De tijd is moeilijk en we moeten geen energie verliezen aan ruzies. We moeten juist verbonden zijn”.

Om meer zicht te krijgen op wat er speelt in het bisdom gaat de nieuwe bisschop alle regio's van het bisdom, de zogenoemde dekenaten, bezoeken. Pas daarna kan hij een plan maken om de verdeeldheid het hoofd te bieden.

Weigering

De Korte kent ook de rellen in het bisdom rond het weigeren van een hostie aan een homoseksuele prins carnaval, het weigeren van een uitvaart aan iemand die euthanasie had gepleegd en het weigeren van de doop aan een kind van een lesbisch stel. Op de concrete gevallen wil hij liever niet ingaan, maar in zijn algemeenheid is de eigen verantwoordelijkheid van mensen belangrijk, zegt de nieuw bisschop.

"Je moet proberen te zoeken naar een pastorale uitweg waarin mensen verder kunnen met hun leven. Over een van de Brabantse kwesties is De Korte al meteen glashelder. "Een kind is een schepsel Gods en dat moet altijd gedoopt kunnen worden”. 

Hoge verwachtingen

Veel katholieken hopen dat er een nieuwe wind gaat waaien in het bisdom, of zoals kardinaal Simonis zei: "De Korte wordt als een soort Messias binnengehaald”. "Ik weet niet of ik daar zo blij mee moet zijn", lacht de nieuwe bisschop. "Onze christelijke Messias belandde uiteindelijk aan het kruis”. 

De Korte waarschuwt voor te grote verwachtingen. "We leven in een moeilijke tijd met minder kerkbezoek. Die krimp zal ook voor mij betekenen dat ik moeilijke keuzes over fusies en kerksluitingen moet nemen. Maar ik zal er alles aan doen om mijn besluiten goed uit te leggen”.

Hartelijk

Er wordt ook wel een vergelijking getrokken met paus Franciscus. Als mensen daarmee doelen op zijn hartelijkheid, dan is de Korte daar blij mee. "Ik sta voor een open en een hartelijke kerk”.

Komende zaterdag wordt de bisschop geïnstalleerd in de Sint Jan in Den Bosch. Omroep Brabant zendt die plechtigheid vanaf 10.45 uur rechtstreeks uit op tv en op de site van Omroep Brabant. 

(bron: Omroep Brabant)

Laatste nieuws

Rond Allerzielen wordt Jheronimus Bosch herdacht met een concert in de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch.

 

Zaterdag 8 oktober is het nieuwe beleidsplan van het bisdom ’s-Hertogenbosch gepresenteerd. Wij geven u alvast een voorproefje.

Vanaf donderdagavond 8 september gaan de bijeenkomsten van de CAFE cursus weer van start. Locatie: Parochiecentum in Valkenswaard naast de Nicolaaskerk.

Alle bijeenkomsten zijn los van elkaar te volgen!

 

Hij heeft zijn preek al klaar. Zaterdag wordt Gerard de Korte geïnstalleerd als bisschop van het bisdom Den Bosch. Het wordt een plechtige viering waarin hij officieel de bisschopszetel inneemt.

Op zondagavond 3 april jl. is oud-pastoor Willy Schaar in het MMC te Veldhoven overleden.

Hij is 78 jaar geworden.

Activiteiten

Komende gebeurtenissen